SPACE IS THE PLACE – sommerserie
Lørdag d. 20. Juli er det er 50 år siden, at Neil Armstrong hoppede ud af Apollo 11 og blev det første menneske på Månen.
Det fejrer Techtopia med en serie om rumforskning i vor tid. Hvad drømmer vi om, når vi drømmer om rummet?
Hør de tre afsnit.
Techtopia 115: Tyske forskere på jagt efter liv i rummet
Hvordan er livet på Jorden opstået? Og er der liv andre steder i universet?
Det prøver tyske forskere i München at finde svar på. Blandt andet gennem at knække big data, som er indsamlet af små satellitter i rummet.
Projektet “Origin and Structure of the Universe” er tværdisciplinært og har til huse på det tekniske universitet i Mûnchen (TUM).
Dette er det første af tre Techtopia sommer afsnit om rumforskning i anledning af 50-året for den første månelanding d. 20. juli 1969.
Medvirkende:
Prof. Dr. Andreas Burkert, Chair of Computational Astrophysics, Department of Physics, LMU Munich
Links:
Universe Cluster Munich http://www.universe-cluster.de/
Session på DLD om tysk rumforskning https://youtu.be/Q13OzQS-q9Y
Techtopia 116: Hør NASAs plan for at overleve på Mars
De første mennesker på Mars kommer til at lave både deres mad og medicin selv i et laboratorium. Derfor forsker man i syntetisk biologi hos NASA i Silicon Valley.
Allerede i dag kan vi konstruere biologiske byggesten i computeren, som kan printes til DNA til mad, medicin og materialer. NASA vil sende den information til nybyggere på Månen eller Mars, så de selv kan printe eller dyrke materiale til medicin og mad.
Dette er det andet af tre Techtopia sommer afsnit om rumforskning i anledning af 50-året for den første månelanding d. 20. juli 1969.
Medvirkende:
Lynn Rothschild, Sr Research Scientist, Bio and Bio-Inspired Technologies, Research and Technology, NASA Ames Research Center
Links:
NASA Ames https://www.nasa.gov/content/space-science-and-astrobiology-ames
Lynn Rothschilds tale på Techfestival 2018 https://video.techfestival.co/lynn-rothschild-at-techfestival-2018-astrobiology
Techtopia 117: 3D print et hus på Månen
Hvis man flytter til Månen, så er det jo ganske trist at blive boende i rumkapslen. Måske vil man have et rigtigt hus, men man mangler materialer. Her kommer 3D print til hjælp.
Månestøv kan være et udmærket materiale til at bygge huse af vha. 3D print, mener den amerikanske forsker Anne Myer, som både printer i grafen og perlemor. Grafen – pga. dets ledende egenskaber og perlemor pga. dets styrke.
Nu har hun også øjnene rettet mod 3D print på andre planeter. Hun vil ikke kun printe byggematerialer men også bakterier, hvilket hun allerede er godt i gang med her på Jorden.
Dette er det tredje og sidste Techtopia sommer afsnit om rumforskning i anledning af 50-året for den første månelanding d. 20. juli 1969.
Medvirkende:
Anne Meyer, Assistant Professor in the Department of Bionanoscience at TU Delft, http://sb7.info/speaker/anne-meyer/.
Links:
Meyer Lab https://sites.google.com/site/annemeyerlab/home
NASA 3D print https://www.nasa.gov/topics/technology/manufacturing-materials-3d/index.html
BONUS
Hør den danske astronaut Andreas Mogensen fortælle om NASA’s næste måneprojekt:
Techtopia 104: Astronaut Andreas tror på Danmark som rumfartsnation
Den danske astronaut Andreas Mogensen sidder hos NASA i Houston og arbejder med den næste månemission. Han håber selv at komme til Månen indenfor de næste fem år via den nye rumstation Lunar Gateway.
Techtopia mødte Andreas Mogensen til den store EoT Messe i Herning, hvor han var keynote speaker. Han gav sit bud på, hvordan den danske elektronikbranche kan blive en del af rumeventyret.
Særligt interessant er GomSpace fra Aalborg, der laver nanosatellitter. Konceptet er små, billige satellitter lavet af hyldekomponenter. Vi kigger på én af satellitter, som de havde taget med til EoT.
Medvirkende:
Andreas Mogensen, astronaut, ESA
Morten Thomsen, Business Development Director, GOMspace
Links:
Andreas Mogensen https://andreasmogensen.esa.int/
GOMspace www.gomspace.com
Lunar Gateway https://www.nasa.gov/topics/moon-to-mars/lunar-outpost
BONUS BONUS
Hvad laver de hos SETI, når de lytter efter radiosignaler fra andre typer intelligens i rummet?
Techtopia #10: Hallo hallo – er der nogen hjemme i verdensrummet?
Techtopia har mødt en af de førende astronomer fra SETI Institute i Californien, der også fortæller historien om dengang, han fik kontakt med aliens – troede han.
EXTRA BONUS
Fra det hemmelige arkiv.
I 2013 interviewede jeg spiludvikleren Richard Garriott (manden bag Ultima Online) dels om privat rumfart og dels om, hvorfor han brugte det meste af sin formue på at være turist på ISS.
Jeg har gravet interviewet ud af min Dropbox, og du kan høre det her:
https://soundcloud.com/funzafunza/richard-garriott-1-converted/s-lBN7X