Digital dannelse starter ikke hos vores børn eller på Christiansborg. Den starter hos dig og mig. Jeg har som journalist dækket digitalisering i 30 år. Her er mine ti bud til bekymrede forældre.

1. Lad være med at købe en mobiltelefon til dit barn.

2. Læg din egen mobil og iPad væk, når du er sammen med dine børn.

3. Vær til stede. Spil brædtspil. Læs højt af bøger på papir. Byg ting. Lav mad sammen.

4. Lad være med at dele fotos af dine børn og familiefester på nettet. Lav et gammeldags fotoalbum på papir sammen med dine børn.

5. Kør dit TV på genbrugspladsen, hør radio, læs bøger, hør og spil musik, leg med ler og maling, gå på udstilling og i teater. Sluk din smartphone og dyrk s3x (når dine børn sover.)

6. Følg ikke politikere, influencere, såkaldte debattører og andre bullshit artister på sociale medier. Gå på aftenskole, folkeuniversitet eller højskole i stedet. Tænk selv.

7. Vælg dit eget medieforbrug aktivt og undgå at flyde med den algoritmestyrede strøm. Dine børn bliver dumme, hvis du er dum. Feed your brain and the rest will follow.

8. Download og brug kun indhold og apps som fremmer din kreativitet. (Generativ AI er fx glimrende). Hjernen er som en muskel, den skal trænes.

9. Kræv at public service bliver et reelt digitalt alternativ til datakapitalismen eller byg alternativet selv som andelsselskab, hvor du bestemmer over dine data.

10. Du er ikke et offer. Du er løsningen. Ansvaret for dine børn er dit. Det kan ikke parkeres hos politikere eller i techfirmaers digitale bolsjebutikker